Do you know Väse?

detektivbyranBra saker sprungna ur Värmland: Arvikafestivalen, Stefan Holm, självaste solen. Och så Detektivbyrån såklart. ARVIKA mötte upp bandet och pratade om barndomen, Ebba och Didrik och den värmländska ödmjukheten.

Jon, Anders och Martin har alltid spelat. När de efter diverse utflykter sammanstrålade i Göteborg för tre år sen föddes Detektivbyrån.
– Det började lite som en lekstuga. Vi visste att det skulle vara instrumentalt och ville pröva något som vi inte gjort tidigare.

Utifrån verkar det ha gått väldigt fort för Detektivbyrån, något som de själva är kluvna till.
– Det är både och det där. Vi har arbetat varje dag i 10 år tills vi blivit olidligt trötta, gått och lagt oss och ångrat vägvalet. På det sättet har det inte gått fort. Samtidigt har människor runt omkring oss sagt att det är svårt att finnas som band utan att ha släppt en skiva. Det finns inga distributörer som tar sig an en ensam EP. Så, med all ödmjukhet kvar, tänkte vi ”går det fel nu är det fel på världen, inte på oss”. Vi har inte vunnit en lotterivinst. Det här är en arbetsseger.

De började spela på gatan för att slippa be någon om klubbspelningar. – Vi hade ändå aldrig fått.

De har heller aldrig aktivt kontaktat skivbolag, utan startade sitt eget.
– Att vi är våra egna gör att vi kan konkurrera med alla utan mellanhand. Det gick rykten i Stockholm om att vi hade Swedbank som skivbolag. Det var vi jäkligt stolta över. Ingen av oss kommer från företagarfamiljer. Vi visste knappt vad en faktura var, men vår företagskontakt på banken gav oss ett lån. När det var klart frågade hon ”vad är ett album?”.

Nyckeln till att det gått så bra stavas internet och kanske framförallt Myspace. De har ett skivbolag i Japan, ett subförlag i Korea och har spelat på Nordic Roots i Minnesota, USA.
– Det ligger i svenskbygderna så de kan några svenska ord och vet var deras svenska släktingar kommer ifrån. Vi fick bland annat frågan ”Do you know Väse?” *

Har Detektivbyrån formats av en uppväxt i Värmland?
– Ja, det känns som att folk i Värmland är så sjukt ödmjuka. Om vi bråkar med någon så säger vi alltid” kill them with kindness” . Det känns väldigt värmländskt. Ibland kanske man är lite för snäll. Sen vi flyttade till Göteborg har vi fått lära oss att vässa armbågarna. Vi var i Minnesota nyss och där var folk också väldigt snälla. Vi frågade varför och då svarade de att det var ”mellow” där. Folk är från landet. Det är inte en så jättestor stad för att vara USA. Människor har fötterna på jorden. Jag tror att det är lite samma sak med Värmland.

Den ödmjuka attityden avspeglar sig i deras musik och är troligtvis förklaringen till deras breda publik.
– Det är kul för vi får spela för så många olika typer av publik. Vi har egentligen ingen specifik målgrupp. De enda vi inte har spelat för än är nog mc-gängen. Fast vi var på förstasidan på ett blackmetalfanzine som gillade oss väldigt mycket. Vår musik anknyter till människor barndom, särskilt speldosan. Under vår festivalturné 2007 spelade vi en låt ur tv-serien Ebba och Didrik. Den är väldigt mycket nostalgi för oss. De allra flesta känner igen den, men få kan sätta fingret på var de har hört den tidigare.  Därför är det extra kul när någon kommer fram efteråt och kommenterar det.

I vår är Detektivbyrån aktuella med nyskrivet material till den amerikanska filmen Tenure – en romantisk komedi med Luke Wilson i huvudrollen.

* Väse är ett litet samhälle strax utanför Karlstad.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s