Hemmafruarna är här för att stanna.

housewivesHousewives bildades i augusti 2006 när Adeline Supreme kontaktade (Sanna) La Fleur och tyckte att de skulle spela ihop. De var båda sugna på att hitta på något nytt efter att ha varit resident dj’s på varsin klubb i Stockholm. De ville ha en egen klubb där man fick spela själv hela tiden, utan några gäster. I november samma år intog de Teatrons dj-bås med tvättmaskin, kafferep och ett helt nytt klubbkoncept.

Varifrån kommer konceptet Housewives?
LF:
Jag hade länge tänkt på namnet Housewives som ett namn att producera eget material under. Sen droppade jag det för Adeline och så blev vi Housewives.
AS: Från början insåg vi nog inte hur bra namnet skulle komma att bli.
LF: Så fort vi hade bestämt oss för namnet började vi spåna idéer. Vår tagline ”mega house, filthy beats and dirty dancing” kom ganska snart.
AS: På de allra första pressbilderna vi tog hade vi hemmafrutema. Sanna stod och diskade en vinylskiva. Jag stod och stekte en vinylskiva och kastade upp den i luften som en pannkaka.
LF: Tyvärr blev de inte så bra, men när vi tog nya bilder fortsatte vi på hemmafrutemat. Det blev 50-tal möter 80-tal och diskhandskar.
AS: Från början var Housewives bara en klubb och vi gjorde inga externa spelningar under det namnet. Då hade vi heller inte hunnit tänka i banorna att döpa mixerna temaenligt eller att ha likadana kläder. De vi hade haft på oss på pressfotograferingen lämnade vi tillbaka till affären, så sen fick vi gå och köpa dem en gång till. Duoidén växte fram så småningom.
LF: Det är svårt att veta i början av ett projekt hur det ska utvecklas. Allt eftersom vi har sett att det gått bra har vi kunnat bygga på med fler saker. Första klubben hade vi kafferep och en drink som vi kallade för Vanish, efter det rosa fläckborttagningsmedlet.
AS: Det andra klubbtillfället var verkligen en dekorklubb. Vi inredde olika delar av Kinateatern efter olika teman. Det var kök, tvättstuga och julfest. Dj-båset var en tvättmaskin och så hängde det tvätt i taket. Det serverades glögg och pepparkakor. En annan gång bakade en vän till oss sjuka mängder äppelpaj som vi bjöd på. I den vevan började vi också resa en hel del, bland annat till St Petersburg, Ibiza och Berlin, så vi startade bloggen för att kunna dokumentera vad vi gjorde.

Ni bloggar en hel del om husmorstips. Är det något som ligger er varmt om hjärtat?
AS: Nej, jag hatar att städa och är kanske den sämsta hemmafrun man skulle kunna tänka sig. Men jag gillar att skämta om det. Man får skapa lite distans.
LF: Men vi har en sallad som vi brukar bjuda folk på. Haloumi och rödbetssallad.

Har ni några överlevnadstips för DJ’s? Hur lyckas man?
AS: För oss har det varit en nyckel att vi är så drivna, att vi kommer på så mycket idéer hela tiden. Vi har hittat en egen grej musikmässigt. Så musiken tillsammans med oss som Housewives är en väldigt bra kombination, ett bra koncept kan man säga. Med all konkurrens som finns så är det viktigt att tänka så, även fast det mest kommer spontant för oss.
LF: Om vi spelar ett set var för sig så låter det väldigt annorlunda jämfört med Housewives. Det händer väldigt sällan att vi kommer till en spelning och har samma låt med oss. VI tycker självklart väldigt mycket om varandras låtar, men vi köper inte samma musik. Så det blir dubbelt så mycket bra musik.

Hur är branschen att slå sig fram i?
AS: Från början är det hårt.
LF: Det gäller att visa att man kan spela skivor. Sen handlar det också om att man ska vara en bra artist, att man kommunicerar med dansgolvet och har en närvaro till publiken. Och att man har ett koncept som är mer än att man spelar skivor. Vi har till exempel likadana kläder, är lite galna och har inrett scenen som en tvättstuga.
AS: Det är viktigt att ta för sig. Jag har aldrig varit rädd att göra det och har alltid varit ganska rakt på sak. Det handlar mycket om vilken personlighet man har. Kan man komma på vad man vill och sen räkna ut vad man behöver göra för att komma dit, då är det inte så svårt. Sen handlar det förstås om tur och tajming. Men så är det med det mesta.

Har ni några tips till en sovrumsdj som vill ut och spela?
AS: Det handlar mycket om kontakter. Till att börja med är det bra att komma på var man vill spela och vilken publik man vill ha. Sen går man till den klubben som passar in på beskrivningen och hänger där tills man hittar klubbägaren. Då har man med sig ett mix-set som man lämnar över.
LF: Det finns andra bra saker med att hänga på ställen där man gillar musiken. Förutom att dela ut mix-set kan man lära sig en massa saker av de som spelar där. Hur de bygger upp seten till exempel. Internet är också en bra kanal. Att mejla ut mix-set eller lägga upp dem på forum, starta grupper på Facebook eller blogga. Fortfarande handlar det i grunden om att man har ett gediget musikintresse och att man lär sig att mixa.
AS: I början är det bra att vara rätt öppen för spelningar. Men efter ett tag tror jag att det kan vara bra att sätta sina gränser. Att bestämma sig för vad man är för typ av dj. Om man vill köra all sorts musik så finns det ju många spelningar, på bröllop och så, men är man klubbdj så är det bra att avgränsa sig.
LF: Lyssna på massvis med musik, och sen tar du det som du tycker är bäst. Det gör att du blir mer individuell. Det är många som mejlar och frågar vilka låtar jag tycker är bra. Oftast så skickar jag länkar till sidor där de kan leta själva. Även om man skulle ha samma dj-backar så skulle mix-seten låta olika för att man bygger upp sina set olika. Men det gäller att hitta någonting som man brinner för. Sen kan det vara jättebrett, men att man spelar det man tycker är bäst själv.

Vad ska ni göra när ni har gått av Orion den 3 juli?
AS: Vi residerar på Fredsgatan 12 i Stockholm hela sommaren.
LF: Sen producerar vi vår egen musik. Vi kör en låt live på spelningarna redan nu, med premiär på Arvikafestivalen faktiskt men ni får vänta lite till på det ultimata släppet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s